søndag 14. februar 2010

Bakdel vs. ulempe

Da det fremdeles ikke finnes noen problemer i verden pr. i dag, muligens med unntak av de skrekkelige regnbygene i Vancouver (vinter-OL 2010, red. anm.), vil jeg rette søkelyset mot en annen alvorlig sak:

I uminnelige tider har ordene "bakdel" og "ulempe" blitt brukt om hverandre. Man sier "bakdel" for å beskrive det motsatte av "fordel". På skolen har de fleste lært ganske grundig at riktig ord er "ulempe". Så hvorfor skal det være så vrient å ta lærdom av.. eh, nettopp, lærdommen?

La meg illustrere med et par plansjer:
(Illustrasjonsfoto: valuccijeans)Studer plansjen til venstre nøye. Finner du en eller flere ulemper der? Selvfølgelig ikke. Vi finner overhodet ingen ulemper med denne bakdelen. Ikke en eneste en. Ikke om vi forstørrer den en million ganger og stirrer på den i tusen år.
Neste eksempel er muligens noe mer diskutabelt:
(Illustrasjonsfoto: internet.com)Ja, dette kan ved første øyekast fortone seg som et tvilstilfelle. Men går vi i dybden av denne konkrete problemstillingen, finner vi at uten denne bakdelen ville ikke rørleggeren hatt noe å sitte med. Det er lett å glemme at bakdelen også er et sitteorgan. Uten dette viktige organet måtte han ha trent seg opp til å sitte med noe annet, f.eks. høyre øre eller venstre nyre. Han ville med stor sannsynlighet ha måttet bruke mye tid på dette, tid han ellers skulle brukt på å legge rør og drikke kaffe.

Altså er det først ved evt. fjerning av bakdelen at han opplever ulempe. Nok en gang ser vi at bakdel IKKE er noen ulempe, selv om førsteinntrykket kan bedra.

Jeg håper eksemplifiseringen ved bruk av disse plansjene virker klargjørende. Neste leksjon vil ta for seg selvmotsigelsen som ligger skjult i ordet "fordel". Eksempel: Jeg vil påstå at Lene Alexandra har oppnådd fordeler av å fjerne vesentlige deler av fordelene sine.

Men la dagens leksjon synke inn først. Tips til selvstudium: Man finner mange informative plansjer med Google bildesøk.

Rimgrim S.

10 kommentarer:

 1. Du trenger en kommentar. Ellers er alt dødt og stille i bloggen din.

  Nå har du fått den, og jeg håper du likte den.

  Vennlig hilsen,

  Rimgrim G.

  SvarSlett
 2. Det første bildet har ingen bakdeler med unntak av det åpenbare, det andre bildet bare bakdeler uten unntak for det åpenbare.

  (Dette var kommentar nr. 2, for å hjelpe deg til aktiv blogging. Stå på!)

  SvarSlett
 3. Hr. Skitkvisthagan,

  Du burde legge ut flere plansjer på bloggen din. Slike riktig instruktive. Slike som mange liker. Slike som jeg liker. Slike som den illustrative over. DA blir det en bedre blogg. Fortsett med modellfly-tags. Det er kult.

  Hilsen,

  RimG

  (Dette var kommentar nr 3. Stå på!)

  SvarSlett
 4. Stendødt! Ingen respons fra Hr. Skitkvisthagan.

  Skal jeg bli nødsaget til å holde det hele i gang alene?

  (Dette var kommentar nr. 4. Stå på!)

  SvarSlett
 5. Oi, ser man det! Selv jeg har glemt at det er jeg som har skrevet denne bloggen.

  Men takk for konstruktive innspill. Ja, her skal skippertak taes! Flere informative og oppdragende plansjer skal bli, og selvsagt.. Modellfly!

  SvarSlett
 6. Der skaffet du deg en rekord til, Hr. Skitkvisthagan! 1,5 måned mellom kommentar og respons!

  Du burde legge til rette for studieturer på bloggen din. Gjerne en runde hvor den uopplyste kan skaffe seg kunnskap med litt klikking. Det er slik man lærer i dag; klikker!

  Jeg gleder meg til neste plansjevisning.

  R

  SvarSlett
 7. Har jeg nå kommet til norges mest puppulære blogg?

  SvarSlett
 8. Hr. Skitkvisthagan,

  Nå koker det i bloggen din. Sånn relativt sett. At jeg skriver her nå, sammenlignet med at det er mange måneder siden forrige gang noen skrev noe.

  Når kommer det flere bilder av bakdeler som er diskutable, merket med modellflytags?

  Skal jeg liksom sjekke mange ganger hver dag, og bli skuffet i det uendelige før noe skjer og du tar ditt nødvendige samfunnsansvar?

  Hva skal til?

  Alt det beste,

  Rim. G.

  SvarSlett
 9. Hr. Skitkvisthagan,

  15. desember i fjor, for mer enn et halvt år siden lovet du dette: "Men takk for konstruktive innspill. Ja, her skal skippertak taes! Flere informative og oppdragende plansjer skal bli, og selvsagt.. Modellfly!"

  Javel? Som du ser, purret jeg senest i går, og med store forventninger er jeg innom igjen i dag. Her rår visst armod, for skuffelser er hva gjestene serveres.

  - plansjer med attributter
  - klikking til og fra
  - modellflytags

  Forventningene mine er ikke store, men skuffelsene desto større.

  Så får jeg likevel håpe at du har en fin helg, og at det går over, og at noe ordnes.

  Rim. G.

  SvarSlett
 10. Takk, helgen var bra, i likhet med de fleste av de ca. 90 andre helgene som har gått siden din konstruktive og inspirerende kommentar. Jeg konstaterer at dette er rekordenes blogg, med historisk lange intervaller mellom hver gang jeg kommer på at jeg faktisk har en blogg.

  Den lenge lovede "Dagens outfit"-post (med plansjer) bør forresten være klar innen år 3000, hvis helsa holder.

  SvarSlett